2.2. Tangotanssi Suomessa

Tällä sivulla

 • Yleistä tangotanssista Suomessa
 • Tangoyhdistyksiä ja -kouluja kaupungeittain
 • Tango-opettajia
 • Säännöllisiä tanssitilaisuuksia: milongat ja practicat
 • Festivaaleja ja muita tanssitapahtumia
 • Argentiinalaisen tangon ryhmiä Facebookissa
 • Tanssikenkien ja -vaatteiden myyntiä
 • Argentiinalaista tangoa tanssilavoilla

Yleistä tangotanssista Suomessa

Tällä sivulla esitellään tangotanssin harrastusmahdollisuuksia Suomessa. Vuonna 1997 Helsingissä perustettu Amigos del Tango on Suomen suurin argentiinalaisen tangon yhteisö ja sen kotisivulla on kalenteri, josta saa hyvä yleiskuvan Suomessa järjestettävistä tangotapahtumista. Finland Tango Community on Suomen suurin argentiinalaisen tangon ryhmä Facebookissa.

Argentiinalaisen tangon opetusta Suomessa tarjoavat useat yhdistykset, tanssikoulut ja yksittäiset opettajat. Suomen Tanssinopettajain liitto STOL myöntää assistentti- ja tanssinopettajatutkinnon argentiinalaisessa tangossa, milongassa ja valssissa. STOLin tutkijoina argentiinalaisessa tangossa toimivat Nina Krook ja Maria Laurén.

Turkulainen Christer Jansen on erinomaisessa blogissaan esitellyt suomalaisia tangoseuroja ja -opettajia. Tangoyhdistyksistä hän on tehnyt jutun Jyväskylän Tango Arcónista, Turun tangoyhteisöstä ja Tampereen Tango aMoroson edistyneiden ryhmästä. Tango-opettajista hän on haastatellut Helsingistä John ja Nina Krookia sekä Hanna KorpelaaArto Leskistä ja Kirsi Mattssonia, Marjo Kiukaanniemeä ja Timo Hakkaraista, Turusta Jouko Tammista ja Terttu Nurmista sekä Eeva-Mari ’Eevis’ Salmista ja Tampereelta Pasi ja Maria Laurénia sekä Carina Quirogaa ja Arttu Artkoskea.

Tangoyhdistyksiä ja -kouluja kaupungeittain

Tango-opettajia

87505420_2652957211652602_770205193722658816_o

Tango Frostbite on kansainvälinen tangofestivaali, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Suomessa järjestetään lisäksi säännöllisiä tangokursseja, työpajoja, milongoja ja tangomaratoneja. Tango Frostbite 2020, Helsinki. GeM Photo

Säännöllisiä tanssitilaisuuksia: milongat ja practicat

Ajankohtaiset tiedot eri tanssitilaisuuksista saa Tango.fi-sivuston kalenterista, Finland Tango Community -ryhmästä Facebookissa sekä tangoyhdistysten ja koulujen tiedotuksesta verkkosivuilla ja Facebookissa.

Festivaaleja ja muita tanssitapahtumia

Menneitä tapahtumia

 • Tammikuu: Oulu Tango Camp; Oulussa on vuodesta 2004 lähtien pidetty tammikuussa tangofestivaali (Tangon juhlaviikko / Oulu Tango Festival / Oulu Tango Camp). Viimeisin leri pidettiin maaliskuun alussa 2018 ja oli nimeltään Super Tango.
 • Maaliskuu: Aalto Marathon Day 2015-2019 Jyväskylässä
 • Huhti-/toukokuu: HelaTango 2010-2018 Orivedellä
 • Kesäkuu: Tangosauna 2013-2018 Vierumäellä
22179866_2013229712292025_2749092369975154025_o

Tangoyhdistyksiä Suomessa on tällä hetkellä yli 20:llä paikkakunnalla. Maailmantango 2017, Tampere. GeM Photo.

Argentiinalaisen tangon ryhmiä Facebookissa

Finland Tango Community on Suomen suurin argentiinalaisen tangon keskusteluryhmä Facebookissa. Ryhmässä oli huhtikuussa 2020 reilut 2900 jäsentä.

Tanssikenkien ja -vaatteiden myyntiä

Kenkiä

El Áticolla Helsingissä, La Fábrica del Tango -salilla Tampereella ja Suomen Tanssipuodissa Turussa on esillä myytäviä argentiinalaisen tangon kenkiä. El Áticolla kenkiä myy Tango Room (Tangolera, Nueva Epoca, Turquoise, Werner Kern) ja La Fábricalla Pasi y Maria Tango (Tangolera, Madame/Monsieur Pivot) sekä TangoPiantao (DNI Tango Shoes). Suomen Tanssipuodissa myydään mm. Tangoleran, DNI Tangon, Portdancen kenkiä.

Vaatteita

TangoPiantaon (Tanguero Men’s Trousers and Handmade by Carina Quiroga) ja Pasi y Maria Tango (Roxana Vincelli Ropa para Bailar, Linea Maria by The Evil Dressmaker) esittelevät tangovaatteita La Fábrica del Tango -salilla Tampereella. My LENTO suunnittelee ja valmistaa omaa tangovaatemallistoa naisille Turussa.

Argentiinalaista tangoa tanssilavoilla

Moni lavatanssija tanssii sekä suomalaista että argentiinalaista tangoa. Esimerkiksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja Valasrannan tanssileirillä järjestetään argentiinalaisen tangon opetusta. Joensuussa on vuodesta 1997 pidetty kesä-heinäkuussa tanssitapahtuma, Joensuun tanssiviikko (alunperin Humppamarkkinat), jossa on muiden tanssilajien ohella opetettu argentiinalaista tangoa. Wanha Tango on tanssinopettaja Juhani Tahvanaisen suomalaisen tangon ja argentiinalaisen tangon pohjalta kehittämä tyyli, joka on tarkoitettu tanssilavoilla erityisesti suomalaisen tangomusiikin tahtiin tanssittavaksi.


Tämä sivu on julkaistu 2.6.2020 ja viimeksi päivitetty 18.2.2023.