Tällä sivulla
- Johdanto
- Suomenkielisiä kirjoja
- Englanninkielisiä kirjoja
- Blogeja ja muita kirjoituksia
Johdanto
Argentiinalaisesta tangosta on kirjoitettu paljon espanjaksi. Englannin kielellä kirjoitettuja kirjoja on jonkin verran ja muita tekstejä esimerkiksi verkossa paljon. Tällä sivulla esitellään ne muutamat kirjat, joissa argentiinalaisesta tangosta kerrotaan suomeksi, sekä valikoituja englanninkielisiä teoksia. Lisäksi esitellään pääasiassa englanninkielisiä tangoblogeja ja muita tangoaiheisia kirjoituksia.
Suomenkielisiä kirjoja
Tangon tarina on journalisti Telle Virtasen kirjoittama, runsaasti kuvitettu, ja lehden muotoon painettu kirja (”bookazine”) argentiinalaisesta ja suomalaisesta tangosta. Tämä on kattavin argentiinalaista tangoa suomeksi kuvaava kirja.
Tango Suomessa on Antti-Ville Kärjän ja Kai Åbergin toimittama, ilmaiseksi verkossa luettava kirja. ”Tässä kirjassa joukko musiikintutkijoita lähestyy tangoa Suomessa useista näkökulmista: historiallisesta, kulttuurisesta, musiikkianalyyttisestä, taloudellisesta ja paikallisesta. — Kirja on tarkoitettu kaikille suomalaisesta tangosta kiinnostuneille alan harrastajille ja ammattilaisille.”
Kielitieteilijä, professori emerita Pirjo Kukkonen on käsitellyt argentiinalaisen tangon lyriikkaa teoksissaan Ilon ja surun sointu: folkloresta poploreen (Yliopistopaino 1997) ja Tango nostalgia: the language of love and longing (Helsinki University Press 1996).
”Maailman Tangokuningas Carlos Gardel” on 2021 julkaistu Anna-Leea Häklin suomennos Julián ja Osvaldo Barskyn kirjoittamasta Gardelin elämäkerrasta. Kirjaa myy mm. BMusic Finland.
Hyviä kirjoituksia argentiinalaisesta tangosta on Kansainvälisen Tangokeskuksen Vuosikirjassa 1/1990, joka jäi Tangokeskuksen ainoaksi julkaisuksi. Musiikin suunta -lehden numerossa 3/1994 – Puhetta tangosta (Rytmi-instituutin julkaisuja A3) on niin ikään hyviä kirjoituksia argentiinalaisesta tangosta.
Tangobloggari Christer Jansén on esitellyt blogissaan sekä sekalaisia tangokirjoja että erityisesti musiikkiaiheisia kirjoja. Tangon tuloa Suomeen on käsitelty useissa kirjoissa, joita listataan sivulla ”Suomalainen tango”.
Englanninkielisiä kirjoja
Englantilaisen tango-DJ:n ja -kirjailijan Michael Lavocahin perustama Milonga Press on toistaiseksi julkaissut viisi kattavaa Lavocahin itsensä kirjoittamaa kirjaa tangomusiikista – yksi yleisesitys ja yksi kirja kustakin neljästä perinteisen tangon suuresta orkesterinjohtajasta: Troilo, Pugliese, Di Sarli ja D’Arienzo. Kustantamo on lisäksi julkaissut tunnetun tangokirjailija Iona Italian (aiemmalta kirjoittajanimeltään Terpsichoral Tangoaddict) kaksi tangomaailmaa käsittelevää esseekirjaa.
Erityisesti muusikoille ja tangomusiikin tarkemmasta analysoimisesta kiinnostuneille hyviä kirjoja ovat Tracing Tangueros: Argentine Tango Instrumental Music (Kacey Link, Kristin Wendland), Tango Course (Horacio Salgán), The Tango Orchestra; Fundamental Concepts And Techniques (Julián Peralta) ja Fundamental Tango Tools (Paulina Fain).
Pariisilainen tanssija, tanssinopettaja ja kirjailija Veronica Toumanova on julkaissut esseekokoelman Why Tango, johon on koottu hänen 2013-2014 verkossa julkaisemiaan, laajalle levinneitä ja pidettyjä, kirjoituksiaan.
Englantilainen tanssija, tanssinopettaja ja kirjailija Christine Denniston alkoi tanssia tangoa 1992, matkusti useasti Buenos Airesiin tutkimaan tangoa ja kirjoitti 2007 hienon yleisesityksen tangosta, The Meaning of Tango – The Story of the Argentinian Dance.
Englantilainen tango-DJ, -tanssija ja -opettaja David Thomas on kirjoittanut selkeän ja helposti lähestyttävän yleisesityksen tanssittavasta argentiinalaisesta tangomusiikista, Getting to Know: Twenty Tango Orchestras.
Kokeneen tanskalaisen tango-opettaja ja -DJ Bärbel Rückerin verkkosivulla on hyvä lista englanninkielisistä tangokirjoista, Where to Find Tango Books? (Moving Experience). Myös edellä mainittu Michael Lavocah on verkkosivullaan listannut hyviä englanninkielisiä tangokirjoja, Recommended books (milonga.co.uk). Argentine Tango Books on sivusto, joka esittelee joitain tangokirjoja ja mukana on myös kirjailijoiden omat lyhyet esittelyt teoksistaan.
The Queer Tango Project on julkaissut verkkosivullaan ilmaisia kirjoja.

”Tango! The Dance, the Song, the Story” ja ”The Golden Age of Tango: An Illustrated Companion of Its History” ovat kattavia ja runsaasti kuvitettuja yleisesityksiä argentiinalaisesta tangosta, erityisesti sen historiasta. Kuva Henrik Helin.
Blogeja ja muita kirjoituksia
Turkulaisen Christer Jansénin blogissa on paljon vuosina 2013-2018 kirjoitettua hyvää tietoa argentiinalaisesta tangosta Suomessa ja argentiinalaisesta tangosta yleisesti. Christer kirjoitti 2019 lyhyitä ja tarkkanäköisiä Tangoajatuksia Facebookiin (luettavissa myös Facebookin ulkopuolella). Sentiero di Tango Argentino on Marjan blogi argentiinalaisen tangon tanssimisesta ja Cerebrar Mikon englanninkielisen tangoblogi.
Argentine tango videos -sivustolla on listattuna paljon englanninkielisiä tangoblogeja. Alla on vielä muutama erikseen esitelty englanninkielinen blogi:
- Essays (Veronica Toumanova) Tanssija ja opettaja Veronica Toumanovan lyhyitä esseitä argentiinalaisesta tangosta.
- Karen Kaye Kirjailija ja tanssija Karen Kaye kirjoittaa tangon sosiaalisesta ulottuvuudesta.
- Oxygen Tango blog Kalifornialaisen tangokoulun blogi, jossa on mm. mielenkiintoisia kirjoituksia tangoyhteisön luomisesta ja ylläpitämisestä.
- Tango Immigrant Norjalaisen tango-DJ ja -tanssija Trud Antzéen blogi erityisesti tangomusiikista, mutta myös muista tangon osa-alueista.
- Ms Hedgehog Englantilaisen tangotanssijan blogi, jossa on kattava valikoima kirjoituksia tangosta eri näkökulmista.
- Tango and Chaos in Buenos Aires Rick McGarryn kuuluisa blogi tangon syvimmästä olemuksesta Buenos Airesissa vuoden 2001 taloudellisen kriisin aikana.
- Melina’s two cents Tango-opettaja, -DJ ja psykologi Melina Sedón blogi.
- Tango commuter Vuodesta 2008 toiminnassa ollut monipuolinen tangoblogi.
- Elizabeth Wartluft Tanssinopettaja ja antropologi Elizabeth Wartluftin blogi erityisesti tangon kehollisuudesta ja käytännön harjoituksista.
- Tango Better Tanssinopettaja Olga Metznerin kirjoituksia elämästä tangon ympärillä.
Tämä sivu on julkaistu 2.6.2020 ja päivitetty 4.7.2021.