7. Elokuvia ja videoita

Tällä sivulla

  • Johdanto
  • Suomalaisia elokuvia ja TV-ohjelmia
  • Kansainvälisiä elokuvia
    • Dokumenttielokuvia tangomusiikista ja -muusikoista
    • Dokumenttielokuvia tangotanssista ja -tanssijoista
    • Näytelmäelokuvia
    • Lisää tangoelokuvista
  • Internet-videoita

Johdanto

Argentiinan elokuvateollisuus otti ensiaskeleensa jo 1800-luvun lopulla ja ensimmäistä kertaa tangoa nähtiin lyhyessä mykkäelokuvassa ”Tango argentino” (tuottaja Casa Lepage), joka julkaistiin jossain vaiheessa vuosien 1900 ja 1906 välillä. Myöhemmin tangoa on nähty useastikin Argentiinan valkokankaalla. 1930-luvun alussa tehtiin ensimmäiset äänielokuvat, kuten vuoden 1933 Tango! (nähtävillä YouTubessa), jossa on mm. legendaarisen tanssiparin, Ovidio José ”Benito” Bianquetin (El Cachafaz) ja Carmencita Calderonin, tanssin taidonnäyte (YouTube-video).

Argentiinalaisissa elokuvissa oli tangotanssin ohella paljon tangomusiikkia ja -laulua, kuten mm. Carlos Gardelin useissa elokuvissa (The Films of Carlos Gardel, IMDb). Vanhoja argentiinalaisia elokuvia on nähtävillä YouTubessa esimerkiksi Victrola Tango Clubin kanavalla.

Kolme Carlos Gardelin klassikkoelokuvaa, ”The tango on Broadway” vuodelta 1934, ”El día que me quieras” vuodelta 1935 ja ”Tango Bar” vuodelta 1935 ovat nähtävillä YouTubessa englanninkielisellä tekstityksellä. Tango Bar -elokuvasta on mm. peräisin maailman yksi tunnetuimmista tangolauluista, ”Por una cabeza”.

Christer Jansén on esitellyt blogissaan joitain tangon historiaa käsitteleviä videoita.

Suomalaisia elokuvia ja TV-ohjelmia

Yleisradion kakkosverkon ohjelmapäällikkö Olli Hämäläinen (entinen orkesterinjohtaja Olli Häme) teki 80-luvulla radio-ohjelmia argentiinalaisesta tangosta. Vuonna 1982 Hämäläinen kirjoitti ja ohjasi Yle TV2:lle kolmiosaisen TV-dokumentin ”El Tango”. Buenos Airesissa kuvatussa dokumentissa kuultiin ja haastateltiin paikallisia tango-orkestereita ja -solisteja.

Usea Suomen vanhan kaartin tangoharrastaja on kertonut ensimmäisten argentiinalaisen tangon virikkeiden syntyneen MTV-3:n vuonna 1993 esittämästä TangoBar-elokuvasta (ohjaus Marcos Zurinaga, 1987, nähtävillä ilmaiseksi Facebookissa ja YouTubessa).

Yle TV1 esitti 2002 kaksi tangoaiheista dokumenttia. ”Tangon orjat” kertoi kolmesta suomalaisesta argentiinalaiseen tangon hurahtaneesta pariskunnasta. Dokumentti oli kuvattu 90-luvun lopussa ja mahdollisesti esitetty aiemminkin. Kulttuuritoimituksen Basaari-ohjelmassa esitettiin Benjamin Orozan ohjaama jakso Suomen tango-opetuksen pioneerista, argentiinalaisesta Oscar Prada Domecqista.

Tango Suomi on vuonna 2016 julkaistu dokumenttielokuva, jossa käsitellään tangoa Suomessa ja Argentiinassa.

Kansainvälisiä elokuvia

Dokumenttielokuvia tangomusiikista ja -muusikoista

Merkittäviä viime aikoina julkaistuja dokumenttielokuvia tangomusiikista ovat mm. 2005 julkaistut ”Si sos brujo – A story of tango” ja ”El último bandoneón”, 2008 julkaistu ”Café de los maestros” ja 2014 julkaistu ”Pichuco”.

”Si sos brujo” (IMDb, esittelyfilmi YouTubessa) seuraa kontrabasisti Ignacio Varchauskyn projektia saada aikaan tangomusiikkikoulu, jonka kautta säilyttää tangon kulta-ajan maestrojen osaaminen jälkipolville. Koulun maestroksi Varchausky löytää legendaarisen bandoneonistin, viulistin ja säveltäjän, Emilio Balcarcen. Elokuvasta on hieman heikkolaatuinen versio nähtävillä YouTubessa, kreikankielisin tekstein, jotka voi tosin kääntää englanniksi.

”El último bandoneón” (IMDb, esittelyfilmi YouTubessa) kertoo nuoresta bandoneonisti Marina Gayottosta ja tämän opettajasta, suuresta bandoneonistista Rodolfo Mederosista. Elokuva on nähtävillä kokonaisuudessaan YouTubessa.

”Café de los maestros” (IMDb, esittelyfilmi YouTubessa) esittää tangon kulta-ajan maestrojen haastatteluja ja soittoa sekä studiossa että konsertissa.

”Pichucho” (IMDb, esittelyfilmi YouTubessa) käsittelee legendaarista tangon kulta-ajan bandoneonistia ja orkesterinjohtajaa, Aníbal Troiloa. Elokuva on nähtävissä verkossa.

Astor Piazzollasta, tangomusiikin suuresta uudistajasta, on tehty useampi dokumenttielokuva. 2005 julkaistu kattava ”Astor Piazzolla in Portrait” koostuu kahdesta elokuvasta, ”Tango Maestro” (IMDb) ja ”Tango Nuevo” sekä kokoelmasta haastatteluja. Kokonaisuus on nähtävillä YouTubessa. ”Piazzolla – the years of the shark” (IMDb) on vuonna 2018 julkaistu henkilökuva, jossa on mukana materiaalia Piazzollan henkilökohtaisesta arkistosta.

Dokumenttielokuvia tangotanssista ja -tanssijoista

1988 ilmestynyt ”Tango, baile nuestro” (IMDb) on taiteellinen ja osin dokumentaarinen kuvaus tangotanssista ja musiikista. Elokuva on nähtävillä YouTubessa.

National Geographic Explorerin 1993 julkaiseman englanninkielisen dokumenttielokuvan TANGO voi nähdä kokonaisuudessaan YouTubessa.

Tango Your Life (IMDb) on tango-opettaja Chan Parkin vuonna 2012 julkaisema doukmentti tangotanssin syvimmästä olemuksesta.

2016 julkaistu Our Last Tango (Un tango más; IMDb, esittelyfilmi YouTubessa) kertoo suuren tanssiparin, Juan Carlos Copesin ja Maria Nieves Regon, suuria tunteita täynnä olevan tarinan.

The Argentine Tango Society on julkaissut sarjan dokumenttielokuvia, jotka ovat nähtävillä ilmaiseksi verkossa. Erityisesti tanssiin keskittyviä näistä ovat mm. suurista milongueroista kertovat ”Leyendas del tango danza”, ”Gloria y Eduardo: Un abrazo eterno” ja ”Nito y Elba: Nobleza del arrabal”. The Argentine Tango Society on myös julkaissut oman dokumenttilyhytelokuvansa Gustavo Naveirasta, El Método Naveira – Gustavo Naveira y Giselle Anne.

Tangotanssija Junior Cervila on julkaissut espanjankielisiä tangoaiheisia dokumentteja YouTube-kanavallaan. Näistä yhdessä, El Abrazo (1980-luvulta), on englanninkielinen tekstitys ja pariin muuhun saa englanninkielisen käännöksen automaattisesti luodun tekstityksen pohjalta.

Näytelmäelokuvia

”El exilio de Gardel: Tangos” on vuonna 1985 ilmestynyt ranskalais-argentiinalainen elokuva, joka on nähtävillä YouTubessa.

”Tango Bar” (IMDb) on argentiinalais-puertoricolainen 1987 julkaistu elokuva, joka on nähtävillä kokonaisuudessaan YouTubessa. ”Tango bar” on myös edellä mainitun, 1935 julkaistun argentiinalaisen elokuvan nimi, jossa pääosaa näytteli Carlos Gardel.

Muita kuuluisia englanninkielisiä tangoa käsitteleviä näytelmäelokuvia ovat Sally Potterin ”The Tango Lesson” (1996, Wikipedia), Carlos Sauran ”Tango” (1998, Wikipedia) ja Robert Duvallin ”Assassination Tango” (2002, Wikipedia).

Lisää tangoelokuvista

Newyorkilainen John Osburn on koostanut kolme kattavaa listaa tangoelokuvista. Erityisesti tangotanssista kertovia elokuvia on listattu seuraavilla sivuilla:

Kirjoituksia tangosta elokuvissa on mm. seuraavissa TodoTango sivuston artikkeleissa:

00210120

YouTubessa on suuri määrä tangovideoita. 030tango-kanavalla oli huhtikuussa 2020 yhteensä 172 soittolistaa ja 2227 videota. Kuvaruutukaappaus.

Internet-videoita

YouTubessa on paljon argentiinalaisen tangotanssin videoita. Junando Milongas -kanavalla esitellään Buenos Airesin tangoa monipuolisesti. Aires de milonga -kanavalla esitellään niinikään Buenos Airesin tangoa (ja mm. videoita Mundial de tango -kilpailuista), mutta myös tangoa Argentiinan ulkopuolella. 030tango ja TC Tango ovat kanavia, joilla voi katsoa korkealaatuisesti kuvattuja tangotanssiesityksiä. Endre TangoArgentine Tango Videos ja Tango Zone -sivuilla on hyvä kokoelma linkkejä erilaisiin tangovideoihin aihealueittain.

Ilmaisista tangon opetusvideoista YouTubessa parhaimmistoa ovat Howcastin lyhyet videot, opettajina Diego Blanco ja Ana Padron. Hyviä esimerkkejä erilaisista tangokuvioista saa Los Angeles Tango Academyn tuntien jälkeisistä yhteenvetovideoista ja Jordi Moragues Massanetin Tango Tools -kanavalta. Kaupallisia opetusvideoita on esitelty Christer Jansénin blogissa. Aslan Video on portaali, jonka kautta tango voi julkaista maksullisia ja ilmaisia tangovideoita.

Kaksi buenosairesilaista tangotanssijaa ja -opettajaa, Pepa Palazón ja Monica Paz, ovat tahoillaan videoineet haastatteluja kuuluisien tangotanssijoiden ja -opettajien kanssa. Pepa Palazónin haastattelusarja, Tengo una Pregunta para Vos (”Minulla on sinulle kysymys”) ja Monica Pazin vastaava, PractiMilonguero, ovat nähtävillä YouTubessa. Chileläis-suomalainen tango-opettaja Nadia Tapia on tehnyt englanninkielisiä haastatteluja, Conversations with Women in Tango, jotka ovat nähtävillä Facebookissa. Englanninkielisiä pyöreän pöydän keskusteluja naistangotanssijoiden välillä tarjoaa Tango Round Table: Women led discusions on argentine tango.


Tämä sivu on julkaistu 2.6.2020 ja päivitetty 13.9.2021.